Będzie to pierwsze lotnisko na świecie, które skorzysta z tej technologii.
Lotnisko Stansted stanie się pierwszym lotniskiem na świecie, które przekształci wszystkie fusy z kawy w biopaliwa.
Począwszy od poniedziałku 21 kawiarni, restauracji i barów na lotnisku wyśle fusy do Bio-Bean, firmy Huntingdon, która jest największym podmiotem przetwarzającym fusy na świecie.
Zakład przetwórczy zmieni fusy w „kłody kawy”, które są stosowane w palnikach na drewno i piecach wielopaliwowych jako alternatywa dla paliw konwencjonalnych.
Pozwoli to zaoszczędzić 80 procent emisji C02 w porównaniu z wysłaniem na składowisko.
Lotnisko świętuje rozpoczęcie programu, przekazując 2000 kłód kawy swoim pracownikom, aby przygotować się na zimę.
Sześć milionów filiżanek kawy kupuje się rocznie w Stansted, wytwarzając ponad 150 ton odpadów.
Firma Bio-Bean, zamienia zużyte fusy od cappuccino i flat white na biomasę, która jest wykorzystywana do zasilania dużych budynków. Kawa ma większą wartość opałową niż drewno, więc uwalnia więcej energii. Granulki są też tańsze niż wiele innych rodzajów ogrzewania.
Steve Griffiths, dyrektor operacyjny londyńskiego Stansted, powiedział: „Wypicie kawy na lotnisku to podstawa dla wielu podróżnych, ale przy sześciu milionach filiżanek sprzedawanych co roku w Stansted, wspaniale jest znaleźć nowy, zrównoważony sposób użycia 150 ton wytwarzanych odpadów.
„Zawsze szukamy nowych i innowacyjnych sposobów zmniejszania ilości odpadów i ekologicznego wpływu na środowisko. Jesteśmy niezmiernie dumni z naszych osiągnięć i zaangażowania w wysyłanie zerowych odpadów na składowiska.
„To ekscytujące nowe partnerstwo jest doskonałym przykładem tego, że wszystko jest możliwe, jeśli myślimy inaczej, i jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy pierwszym lotniskiem w Wielkiej Brytanii, które przekształca swoje odpady kawowe w paliwo.
„To doskonale uzupełnia nasze istniejące inicjatywy, takie jak przekazywanie darowizn lokalnym bankom żywności, rozdawanie bezpłatnych butelek i kubków wielokrotnego użytku oraz ostatnio zwiększenie liczby stacji uzupełniania wody w całym terminalu.”
George May, dyrektor generalny firmy Bio-bean, powiedział: „Jesteśmy podekscytowani, że nasze lokalne międzynarodowe lotnisko zdecyduje się na recykling zużytej kawy z Bio-Bean.
„Przekształcanie 150 ton odpadów kawy każdego roku w kłody opałowe z kawy pozwoli zaoszczędzić ponad 85 ton emisji CO2.”
„Zaangażowanie Stansted w recykling odpadów kawowych jest krokiem we właściwym kierunku dla przemysłu lotniczego i mamy nadzieję, że będzie katalizatorem dla innych, którzy pójdą w ich ślady”.